Rouw en verlies, veel breder dan gedacht
(Anders) Kijken vanuit een dubbele bril
Verlies en verdriet horen bij het leven.
Elk kind en jongere heeft zijn eigen manier om hiermee om te gaan, net als volwassenen.
Foto van https://ontdekjekracht.nl/200641-2/
Niet iedereen kan zijn gevoelens uiten door te praten. Het verdriet dat blijft zitten kan op een andere manier geuit worden. Dit kan zowel door (problematisch) gedrag naar zichzelf of anderen, maar ook door lichamelijke klachten (buikpijn, hoofdpijn, ...), concentratieverlies, ...
Rouw, verlies en trauma hebben in onze maatschappij nog geen volle plaats gekregen. Vaak worden (vertraagde) signalen vanuit deze thema’s in hokjes geplaatst, bestempeld, gelabeld of zelfs gediagnosticeerd.
Binnen Bloei laten wij alle druk, prestige en labels van de maatschappij even achter ons en wordt er breder gekeken dan het zichtbare gedrag: vanuit een dubbele bril (Visie van de Bleekweide).
Het ‘anders’ leren/durven kijken naar signalen van verlies, rouw en trauma.
Betreft het een gebeurtenis van vroeger of iets wat zich op dit moment stelt?
Wat is het zichtbare gedrag? Wat wordt getoond van handelingen, reacties, lichamelijke klachten,....
Welke zorg is hier nodig om het zichtbare gedrag terug tot rust te brengen?
In de begeleiding help ik het rouwproces te doorlopen, draagkracht te ontwikkelen en het leven nadien verder op te pakken aan de hand van methodieken die specifiek ontwikkeld zijn om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven.
Sommige verliezen worden niet gezien
Ziekte, leven met een beperking en overlijden van mensen en dieren zijn zichtbare verliezen.
Ook scheiding zorgt voor verlies. Kinderen worden geconfronteerd met zoveel veranderingen dat de basis onder je voeten onstabiel kan aanvoelen. Niet iedere dag beide ouders (kinderen) bij je hebben, een ander huis, andere kamer, verdeelde spullen. Het wegvallen van je vertrouwde omgeving kan leiden tot een verlieservaring.
Ook zaken waar vaak niet bij stilgestaan worden zoals onvoldoende resultaten, pesten, verloren vriendschappen, gemis van genegenheid of erkenning, gemis van geloof in jezelf, ... zijn dingen die leiden tot verlies.
Verlies zit dus eigenlijk in een klein hoekje en is ook niet altijd zichtbaar voor de omgeving. Dat noemt men ook wel onzichtbaar verdriet.
Er bestaan veel verschillende soorten verlies die ieder een eigen, individuele beleving met zich meebrengen. Verdriet en rouw verloopt in verschillende fases en wordt door iedereen op een andere manier gevoeld en geuit.
Tijdens de verwerking komen meerdere taken aan bod zoals de overlevingsfase, realiteit van het verlies erkennen, doorworstelen van emoties en gevoelens alsook het verlies een plaats geven. Het doorlopen van deze taken helpt om je leven terug te herdefiniëren na het verlies. Dit is een duaal proces, wat wil zeggen dat er een wisselwerking is tussen het verliesstuk en de krachtontwikkeling.
Maak jouw eigen website met JouwWeb